Tetilla ost DOP, från Galicien, hel bit
221,96 kr
Mjölk


Ko
Vikt
ca. 900g
Mjölkbehandling
Pastöriserad
Konsistens
Halvmjuka
Lagrade
Mjukost
(tierno)
Smak
Mild


Skyddad Ursprungsbeteckning (DOP / IGP):
Tetilla


Vin/Drycker och Mat:


Mat och Vin/Drycker:


Tetilla-osten är en av de mest kända galiciska ostarna och nämns för första gången i historiska skrifter år 1753. Osten har fått sitt namn efter sin ursprungliga traditionella koniska form, konkav-konvex, tillplattad och med en liten bröstvårta i toppen, formad som ett kvinnobröst (därav namnet: Teta Galega). Denna speciella form gör att den är lätt att känna igen bland andra galiciska ostar och ostar från andra spanska regioner, eftersom det är den enda ost som kan marknadsföras med denna "spenform".
Den är mör, inte särskilt mogen och konsumeras efter femton dagar. Den framställs av pastöriserad mjölk från kor av frisisk ras. Det inre är kompakt men mjukt, ganska elastiskt, utan ögon och halmgult i färgen. Smaken är mild, mjölkig, lätt söt, inte alls salt, smörig och smältande i smaken.
Tetilla-osten är utsökt som dessert, som mellanmål eller som aperitif före en måltid, och i Galicien äter man den oftast ensam. Men sanningen är att det är en så mångsidig ost att den kan kombineras med många olika rätter och tillagningar.
Den kan inte bara serveras med gott bröd, utan också med honung, valnötter, kvittengelé eller äppelmarmelad. Söta mousser, cheesecakes eller som en del av gräddfyllningar.
Den är lika mångsidig i den salta matlagningen. Till piquillos med ansjovis, med svamp, i pasta, kroketter, med grönsaker som tomater, men också i frityrer, puréer eller montaditos, samt med rökta rätter och aromatiska örter.
Mer information hittar du på vår blogg: läs mer ...
Tetilla-osten är en av de mest kända galiciska ostarna och nämns för första gången i historiska skrifter år 1753. Osten har fått sitt namn efter sin ursprungliga traditionella koniska form, konkav-konvex, tillplattad och med en liten bröstvårta i toppen, formad som ett kvinnobröst (därav namnet: Teta Galega). Denna speciella form gör att den är lätt att känna igen bland andra galiciska ostar och ostar från andra spanska regioner, eftersom det är den enda ost som kan marknadsföras med denna "spenform".
Den är mör, inte särskilt mogen och konsumeras efter femton dagar. Den framställs av pastöriserad mjölk från kor av frisisk ras. Det inre är kompakt men mjukt, ganska elastiskt, utan ögon och halmgult i färgen. Smaken är mild, mjölkig, lätt söt, inte alls salt, smörig och smältande i smaken.
Tetilla-osten är utsökt som dessert, som mellanmål eller som aperitif före en måltid, och i Galicien äter man den oftast ensam. Men sanningen är att det är en så mångsidig ost att den kan kombineras med många olika rätter och tillagningar.
Den kan inte bara serveras med gott bröd, utan också med honung, valnötter, kvittengelé eller äppelmarmelad. Söta mousser, cheesecakes eller som en del av gräddfyllningar.
Den är lika mångsidig i den salta matlagningen. Till piquillos med ansjovis, med svamp, i pasta, kroketter, med grönsaker som tomater, men också i frityrer, puréer eller montaditos, samt med rökta rätter och aromatiska örter.
Mer information hittar du på vår blogg: läs mer ...
Pastöriserad komjölk, mjölksyra, löpe, salt och surhetsreglerande medel E-509.
Genomsnittliga näringsvärden per 100 ml/g. % har beräknats baserat på referensintaget för en genomsnittlig vuxen (8400 Kj / 2000 Kcal):
Tetillaost ska förvaras i kylskåp vid en temperatur på mellan 5 och 8 °C.
Det bästa sättet är att linda in den i en ren gasväv, som den som används för att filtrera vasslen från ostarna, i stil med de gamla vita gasblöjorna. På så sätt håller den sig perfekt i kylskåpet, utan att torka ut eller bli fuktig.
Den bör inte förvaras i ett ostkar tillsammans med andra ostsorter, eftersom den då inte tar upp dofter och blandar aromer och därmed förlorar sin särprägel.
Producent: Lácteos Pérez Olveira, S.A.
Recensioner
Det finns inga recensioner än.