Tapas-kulturen i Spanien
Att äta tapas har blivit en av de mest typiska spanska sedvänjorna, som nu har exporterats över hela världen, och som lokalt har anpassats och anpassats till lokala smaker och behov. Om Italien gjorde pizzan populär över hela världen, gör Spanien nu samma sak med tapas.
Men vad är en tapa?
En tapa är en liten portion aptitretare, som vanligtvis kan ätas i en eller två bitar, som vanligtvis serveras med en drink som en provsmakning och som äts som en aperitif före lunch eller middag.
I Spanien har det blivit vanligt att man går ut och äter dessa små tilltugg med en drink före dagens huvudmåltider (med undantag för frukosten, som vanligtvis är lätt i Spanien). Även om det är vanligt att utländska besökare i Spanien beställer flera tapas tillsammans som en ersättning för en hel måltid, ses tapas för lokala spanjorer som ett komplement och de äter vanligtvis bara en eller två små tapas vid sidan av huvudmåltiderna.
Konceptet och upplevelsen av att äta tapas varierar från region till region i Spanien. I södra Spanien är det till och med gratis och ingår när man beställer en drink. På platser som Segovia eller Cáceres är det normalt att hitta croquetas, tortilla de patatas eller bocatines. I områden i Andalusien som Almería eller Granada är det vanligtvis konsumenten själv som väljer tapas. I norra Spanien, främst i Baskien, är tapas vanligtvis mer genomarbetade och har formen av en pincho (pintxo på baskiska) som består av en brödskiva på vilken maten placeras och hålls fast med ett kort spett. Denna sista form av tapa serveras vanligtvis inte av servitören utan kan fås direkt genom att fritt plocka upp tapas i baren. I slutet räknas spetten för att få fram det totala antalet tapas (pintxos) som konsumerats för betalning.
Varifrån kommer ordet tapa?
Som vanligt när det gäller historiska händelser finns det flera teorier om namnets ursprung. Den mest populära förklarar att det fanns en sedvänja att “täcka” vinet med bröd och skinka så att inget damm eller insekter kunde komma in (“tapa” betyder “lock” på spanska). Man vet inte säkert hur denna sedvänja började och utvecklades, även om det är vanligast att tro att den började i Andalusien, men den har expanderat och utvecklats med tiden och vissa typer av tapas har till och med nått status som haute cuisine.
Tapasens historia
Den tapa som vi känner till idag föddes i modern tid, efter den period av brist som orsakades av det spanska inbördeskriget 1936-1939. Trots detta tror man att den kommer från tidigare, från en gammal spansk sedvänja att äta små snacks. Dess konkreta ursprungsdatum är svårt att fastställa, även om det är fastställt att den uppstod när barer började servera små tapas som en artighet till sina kunder.
En annan version av historien hävdar att tapas föddes till följd av en sjukdom hos kung Alfonso X den vise i slutet av 1200-talet. För att bota honom och återhämta sig tvingades han äta små snacks mellan måltiderna tillsammans med små klunkar vin. Efter att ha tillfrisknat föreslog kungen att värdshusen i Kastilien (den centrala regionen i Spanien) alltid skulle servera lite mat till vinet.
Tapas-kulturen i Spanien
Tapas kombinerar två mycket typiska spanska seder och bruk och återuppfinner glädjen av att äta och dricka som ett sätt att umgås. Barer och baravdelningar på restauranger används som en social mötesplats för att träffa vänner och även främlingar. Verben “tapear” eller “ir de tapas” kommer från begreppet att gå till olika barer i följd, eller barhopping, för att ta en drink och en liten aptitretare i varje bar, i stället för att sitta kvar på ett och samma ställe under en längre tid. Detta barhopping äger vanligtvis rum på barer som ligger mycket nära varandra, ofta på samma gata eller till och med i samma byggnad. Det är därför det är vanligt att man ser skaror av människor som äter tapas och dricker och står precis utanför barerna och blockerar smala gator.
Tapas-kulturen i Spanien beskriver bara spanjorernas avslappnade och positiva inställning till livet, där man ofta har tillräckligt med tid per dag för att sätta sig ner och ta en drink och en bit mat utan att arbeta eller stressa och njuta av ett samtal med en vän eller en person som man just har träffat. Spanjorerna tenderar att se positivt på en hedonistisk livsstil och njuta av livets enkla stunder. Som många spanjorer djupt tror är livet bara fyra dagar, och tre av dem har redan gått. Maximera därför dagens glädje.
Typer av tapas
Tapas kan vara antingen varma eller kalla rätter och varierar mycket beroende på region och säsong. Det finns bokstavligen hundratals, kanske tusentals olika tapas. Några av de mest populära tapas som finns över hela Spanien är följande:
- Jamón ibérico Pata Negra (spansk jamón): Många spanjorer anser att det är den ursprungliga tapa. Ibérico-skinkan är en sort av högsta kvalitet som kommer från 100 % äppelmatade iberiska grisar.
- Manchegoost: Den andra klassikern, som man äter själv tillsammans med ett glas rött vin.
- Tortilla Española: Spansk omelett, en tjock, knaprig omelett med potatis, paprika och lök.
- Patatas Bravas: krispiga potatisar på utsidan och mjuka på insidan som serveras med kryddig tomatsås, ofta även med alioli (vitlöksmajonnäs med olivolja).
- Olivas: Oliver serveras vanligtvis inlagda. Det är också vanligt med fyllda oliver, vanligtvis med ansjovis eller paprika.
- Croquetas de Jamón: Spanska skinkkroketter är små, lätt panerade och friterade friterade friteringsbitar som görs med bechamel och skinka.
- Gambas al Ajillo: Sauterade räkor i het olivolja, vitlök och chilipeppar.
- Calamares a la Romana: Friterade bläckfiskringar
- Chipirones a la Andaluza: Miniatyrbläckfisk med lätt panering, stekt i olivolja och kryddad med citron och salt.
- Jamón, queso y chorizo con pan: Spansk Jamón, ost och chorizo med bröd.alt.
- Pa amb tomàquet eller pan tumaca (eller katalanskt tomatbröd): I Katalonien serveras brödet vanligtvis med tomatspad, vitlök (valfritt), olivolja och salt, ofta rostat först.
- Pulpo a la Gallega: Galicisk bläckfisk, kokt bläckfisk som serveras med kokt potatis, olivolja och söt spansk paprika.
- Ensaladilla Rusa: Spansk potatissallad.
- Huevos rotos (eller estrellados): en kombination av lättkokta stekta ägg som serveras över stekt potatis och spansk skinka. Gulan bryts och rinner över ingredienserna.
- Gilda: Den görs vanligtvis med ansjovis, paprika och oliver och serveras ensam eller ovanpå en brödskiva.
- Pincho moruno: Köttspett som vanligtvis består av kyckling, nötkött eller griskött och som ibland tillagas med röd paprika och vitlök.
- Pimientos del piquillo rellenos: Getost fylld i små röda paprikor, serverad med tomatsås. I vissa varianter tar man bort osten och tillsätter istället melodi, citronsaft, alioli, kapris och schalottenlök.
- Boquerones en vinagre: Ansjovis marinerad i vinäger, vitlök och olja.
- Mejillones rellenos (eller Tigres): Fyllda musslor som består av musselkött med andra ingredienser och som fylls tillbaka i skalet, täcks med béchamel och slutligen paneras.
- Chorizo a la sidra: Kryddad spansk korv kokad i spansk cider.
- Albóndigas: Spanska köttbullar är vanligtvis små, kryddade med mycket lite kryddor och serveras med tomatsås.
- Gazpacho: Kall soppa från Andalusien, vanligen serverad på sommaren, gjord på tomater och olivolja.
- Salmorejo: En krämigare och tjockare version av Gazpacho, gjord på färska tomater med olivolja, gammalt bröd, små bitar spansk skinka och kokt ägg samt sherryvinäger.
- Pimientos de padrón: Små gröna paprikor som steks, kryddas med salt och äts hela.
- Pescaíto frito: Friskt panerad fisk stekt i olivolja.
- Migas: Brödsmulor stekta i olivolja och olika andra ingredienser som ger rätten smak, t.ex. chorizo, bacon, paprika, vitlök, lök osv.
Grundläggande spanska nyckelord för att beställa tapas
- Tapa: En liten förrätt.
- Ración (portion) eller media ración (halv portion). Större portioner än tapas, avsedda att delas.
- Plato: Fullständig maträtt.
- Pintxo eller pincho: Liten aptitretare, vanligtvis på en brödskiva, som hålls ihop med ett kort spett, en cocktailpinne eller ett tandpetare.
- Montadito: Liten aptitretare på bröd.
- Vino tinto / blanco / rosado: Rött vin, vitt vin, rosévin.
- Caña: Liten kall öl, vanligen fatöl (draft).
- Clara: Lättöl med lätt kropp med lite lemonad.
- Tinto de Verano: En uppfriskande sommardryck av rött vin och lemonad.
- Sangria: Sommardryck gjord på rödvin, hackade frukter och konjak eller apelsinjuice. Serveras kallt med is.
Infografik: Populäraste tapas totalt sett och per region
Infografikkälla: tasteatlas
Spanska tapas är utsökt. Min favorit pescaito frito
Jag älskar spanska tapas.