De mest kända spanska ostarna


I Spanien finns det mer än 100 olika sorters ostar som tillverkas av hantverkare. Av dessa 100 sorter har 26 en skyddad ursprungsbeteckning (DOP) och ytterligare tre har en skyddad geografisk beteckning (IGP), en kvalitetsstämpel som visar på kvalitet och egenskaper som endast är möjliga tack vare den miljö där de produceras och efter att noggrant ha följt dess produktionsnormer.

Det rör sig om följande:

 

Mahón-Menorca DOP-ost,
Balearerna

Mahon

Tillverkad av hel komjölk, men kan innehålla 5 % fårmjölk, rå eller pastöriserad. Ostens skorpa är kompakt och slät och insidan är grånad när det gäller mjuka ostar och gulaktig elfenbensfärgad när det gäller halvfasta ostar. Den innehåller små, mer eller mindre rundade ögon som är oregelbundet fördelade. Mjukosten påminner om färsk mjölk och smör och har en mjuk konsistens.  Den halvt lagrade osten har en orange skorpa som påminner om färsk mjölk och rostade nötter och har en medelfast konsistens. Den lagrade osten kännetecknas av en måttlig till stark lukt som påminner om smält smör och rostade hasselnötter. Den har en mycket hög fasthet och en intensiv, lätt kryddig smak.

 

Manchego DOP-ost,
Kastilien-La Mancha

Manchego

Den tillverkas av Manchega-fårmjölk och har en hård, ljusgul skorpa, eller svartaktig för de äldre ostarna. Den är fast och kompakt inuti och har små, oregelbundet fördelade ögon. Den är vit eller elfenbensvit och har en medelintensiv lukt. Den har en behaglig smak av fårmjölk och en lätt syrlig smak. Halvfina ostar kan ha en kryddig smak.

 

Roncal DOP-ost,
Navarra

Roncal

Lagrad ost som tillverkas av obehandlad fårmjölk. Skorpan är slät, hård, tjock och brun i färgen. Ostens insida är gulvit beroende på mognadsgrad och saknar hål. Osten kännetecknas av sin låga elasticitet och sin intensiva lukt av fårmjölk. Osten har en mild arom som kan påminna om nötter eller ananas, och smaken är inte särskilt syrlig och inte särskilt bitter. Den har en lätt kryddig touch, särskilt om den är mogen.

 

Simón Da Costa DOP-ost,
Galicien

Simon da Costa

Lagrad ost gjord av komjölk och rökt med björkträ. Det är en ost med en mycket karakteristisk smak och arom. Skorpan är blank, hård, slät och ockrafärgad. Ostens insida är vitgul och kompakt, med några små runda ögon. Skorpan är rökt och har en karakteristisk smak och arom. Lukten och aromen är medelintensiv och påminner om mjölk. Den är lätt salt och något syrlig. Mogna ostar har en kryddigare smak.

 

Queso de Murcia al vino DOP-ost,
Murcia

Queso de Murcia al vino  

Tillverkad med pastöriserad getmjölk och badad i rött vin från Murcia. Skorpan är mjuk, rödbrun i färgen och doftar vin. Det inre är kompakt och vitt med en elfenbensfärgad eller gulaktig ton. Konsistensen i munnen är krämig och inte särskilt smulig. När man tuggar kan man märka mjölkaromer som getmjölk eller smör och hasselnötter. Smaken är lätt syrlig och kan ibland vara något bitter.

 

Queso de Murcia DOP-ost,
Murcia

Queso de Murcia

Denna ost tillverkas av getmjölk och har en mjölkdoft och en arom som påminner om smör i de lagrade ostarna och om färsk getmjölk i de färska ostarna.

 

Arzúa-Ulloa DOP-ost,
Galicien

Arzúa-Ulloa

Ost som tillverkas av komjölk. Den har en slät gul skorpa. Det inre är elfenbensvit eller gult och kan ha små, oregelbundet fördelade ögon. De lagrade ostarna har en mer intensiv gul färg. Dess doft och arom kan påminna om smör och milda inslag av vanilj. Den har en lätt syrlig smak i mjuka ostar och en lätt bitter smak i lagrade ostar.

 

Tetilla DOP-ost,
Galicien

Tetilla

Ost tillverkad av pastöriserad komjölk. Skorpan är halmgul i färgen och insidan är jämn och elfenbensvit eller mjukgul. Osten har en svag doft och arom som påminner om mjölksyra. Den är mjuk, torr i munnen och lätt syrlig.

 

Cebreiro DOP-ost,
Galicien

Cebreiro

Den tillverkas av pastöriserad komjölk och har en cylindrisk form som liknar en kockhatt. Dess pasta är kornig och lerig. Den har en svag lukt och dess arom påminner om sur ostmassa i färska ostar och om smör i mogna ostar. Smaken är lätt syrlig och något metallisk och kryddig i mogna ostar.

 

Afuega’l Pitu DOP-ost,
Asturien

Afuega’l Pitu

Ost som tillverkas av pastöriserad komjölk och har en medelintensiv arom som påminner om yoghurt i färska ostar och om mjölksyra i mer mogna ostar. Den är mjuk, smulig och mör. De mogna ostarna har en kryddig och eldig touch.

 

Casín DOP-ost,
Asturien

Casín

Asturiansk ost som tillverkas av rå komjölk och är mycket fet. Dess pasta kan ha några små hål. Dess konsistens är halvhård till hård i de mer mogna ostarna. Den är lätt syrlig och något bitter och kryddig.

 

L’Alt Urgell y La Cerdanya DOP-ost,
Katalonien

L’Alt Urgell y La Cerdanya

Ost som tillverkas av komjölk. Den gräddfärgade massan har många små, oregelbundet formade hål. Doften påminner om rostade nötter eller torkad svamp och smaken är balanserad och något syrlig.

 

Queso nata de Cantabria DOP-ost,
Kantabrien

Queso nata de Cantabria

En ost av komjölk med en elfenbensvit till gulvit massa. Den har en mjuk konsistens i mjuka ostar och en fastare konsistens i lagrade ostar. Den har också en doft som liknar smör och en lätt syrlig smak. Osten lämnar en kvarstående smak av söt grädde.

 

Queso Majorero DOP-ost,
Kanarieöarna

Queso Majorero

Ost från Fuerteventura (Las Palmas) tillverkad av rå eller pastöriserad Majorera getmjölk. Osten är kompakt och har några små ögon. Den mjuka osten har en doft av getmjölk och en antydan till yoghurt. Den lagrade och halvlagrade osten har en doft som påminner om smör och nötter. När det gäller arom har “tierno” och “semicurado” toner av citronsyra. Smaken är lätt syrlig och bitter i de milda ostarna och lätt bitter i de lagrade och halvlagrade ostarna.

 

Palmero DOP-ost,
Kanarieöarna

 

Palmero

Ost från San Miguel de la Palma (Santa Cruz de Tenerife) tillverkad av obehandlad mjölk från Palmera-getter. Vissa ostar är rökta med mandel och kanariska tallskal. Osten har en doft och arom av mjölk, torkad frukt och gräs. Den mogna osten har inslag av smör och torrt gräs. Dessutom är maduros lätt kryddiga. 

 

Camerano DOP-ost,
La Rioja

Camerano

Rioja-ost gjord på getmjölk. Den färska osten har en söt smak och en doft som påminner om getmjölk, och den mjuka osten har en doft av ostmassa och klippt gräs och en doft av get. De halvt lagrade och mogna ostarna har en lätt get- och mossig arom. De lagrade ostarna är något skarpa och bittra.

 

Ibores DOP-ost,
Extremadura
Ibores

Ost från Cáceres tillverkad av rå getmjölk. Det är mycket populärt att ha paprika på skorpan eller att smörja den med olja. Den har en doft med blommiga och fruktiga inslag och en lätt syrlig smak. Osten har en restsmak av nötter.

 

Zamorano DOP-ost,
Kastilien och Leon

Zamorano

Ost tillverkad av obehandlad fårmjölk. Den har en karakteristisk doft av fårmjölk, av kokt smör och av nötter i de lagrade ostarna. Den är lätt syrlig och kryddig i de mer mogna ostarna. 

 

Idiazábal DOP-ost,
Baskien / Navarra

Idiazábal

Ost tillverkad av obehandlad fårmjölk. Den luktar mjölk och naturligt löpe och har en något krämig konsistens.

 

Queso de la Serena DOP-ost,
Extremadura

Queso de la Serena

Ost tillverkad av obehandlad fårmjölk. Den doftar av mjölk och naturligt löpe och har en lätt krämig konsistens.

 

Torta del Casar DOP-ost,
Extremadura

Torta del Casar

Ost från Cáceres gjord på fårmjölk. Den har en ganska mjuk konsistens och dess doft och arom har mjölkkonditioner och smöriga toner. Den har en lätt syrlig smak.

 

Queso Flor de Guía, Queso de Media Flor de Guía och Queso de Guía DOP ostar,
Kanarieöarna

Queso Flor de Guía, Queso de Media Flor de Guía y Queso de Guía DOP cheeses

En fet och halvfet ost från Kanarieöarna som tillverkas av fårmjölk och mjölk från andra arter (så länge den innehåller 60 % fårmjölk). Det finns tre sorter: Queso Flor de Guía, Queso de Media Flor de Guía och Queso de Guía.

  • Queso Flor de Guía: lukt och arom av mjölknoter och torkad frukt.
  • Queso de Media Flor de Guía: Medelintensiv doft som påminner om mjölknyanser och torkade frukter. Den är mör och något pastös.
  • Queso de Guía: dess doft och arom påminner om smör och ibland rostade hasselnötter. De unga ostarna är mjukare än de mer mogna. Den är något bitter. 

 

Quesucos de Liébana DOP ostar,
Kantabrien

Quesucos de Liébana

Kantabrisk ost som tillverkas av pastöriserad mjölk från ko, får och get. Dess pasta är mjuk i mjuka ostar och fastare i lagrade ostar. Den har en doft av mjölkfamilj och smör och, när den är rökt, en doft och smak av rök som är typisk för denna process. 

 

Picón-Bejes-Tresviso DOP-ost,
Kantabrien

Picón-Bejes-Tresviso

Kantabrisk ost som tillverkas av obehandlad mjölk från ko, får eller get. Den kan också finnas blandad med två eller tre typer av mjölk. Osten lagras i naturliga grottor med hög luftfuktighet. Den har en intensiv doft och arom av ko eller hjord, naturlig grotta och mögel. Den är lätt stickande, en känsla som förstärks när osten mognar. 

 

Gamonedo DOP-ostar,
Asturien

Gamonedo

Fet ost från Asturien som tillverkas av mjölk från ko, får och get. Doften och smaken har milda rökiga toner på grund av den rökta, naturliga grottan och mögelsmaken. Den är mjuk och lite krämig. När den tuggas påminner den om får- eller getmjölk och har en bitter och kryddig touch i de lagrade ostarna.

 

Cabrales DOP-ost,
Asturien

Cabrales

Ost från Asturien. Tillverkad av obehandlad mjölk från kor, får eller getter, eller en blandning av två eller alla tre typerna av mjölk från boskap som betar på bergsbetesmarker. Det är en kompakt och mjuk ost med en genomträngande doft som påminner om mjölk och mögel. De mer mogna ostarna har en kryddig och nötaktig doft. Osten är mjuk och krämig och smaken är inte särskilt intensiv och lätt kryddig.

 

Valdeón IGP-ost,
Kastilien och Leon

Valdeón

Blåfärgad, fet ost som framställs av komjölk eller en blandning av komjölk och får- och/eller getmjölk. Den presenteras hel eller vispad. Pastan är elfenbensvit i färgen och smaken är intensiv, salt och lätt skarp. När den är slagen saknar den skorpa men har samma färg, arom och smak som den hela osten.

 

Queso Castellano IGP-ost,
Kastilien och Leon

Queso Castellano

Det är en typ av ost som framställs av fårmjölk från gårdar i Castilla y León, antingen rå eller pastöriserad. Det är en fet eller extra fet ost som lagras i 30-70 dagar beroende på format. Den kallas så eftersom den tillverkas i Castilla y León, på ostmejerier som specialiserat sig på produktion av råvaror av hög kvalitet. Castellano-ost från opastöriserad mjölk har en stark arom och en något kryddig smak som förmedlar råmjölken. Smaken av sorten som tillverkas med pastöriserad mjölk är också stark, men inte lika stickande. Sorten med blandad mjölk är den mildare av de tre, även om den har sin egen personlighet. Queso castellano är mycket lik Queso Zamorano.

 

Los Beyos IGP-ost
Asturien / Kastilien och Leon

Los Beyos

Asturiansk ost som tillverkas av getmjölk som långsamt och naturligt torkas för att få en hård eller halvhård ostmassa. Smaken är mycket behaglig och medelintensiv med en lätt syrlig touch. Den framställs på traditionellt sätt genom att mjölken som mjölkas på morgonen blandas med mjölken som mjölkas på eftermiddagen. Efter avrinning genomgår mjölken en lätt rökningsprocess.

 

 

Källa till bilderna: Spaniens ministerium för jordbruk, livsmedel och miljö.