Olivtyper och extra jungfruolja i Spanien


I Spanien finns det mer än 260 olika sorters olja. Av dem alla är extra jungfruolja den mest kända för sin höga kvalitet. Beroende på produktionsprocessen kan vi skilja mellan två stora grupper. Å ena sidan coupage extra jungfruolja, som framställs av olika typer av oliver och kännetecknas av sin mycket balanserade smak.  Å andra sidan hittar vi single variety extra virgin olive oil, som, som namnet antyder, görs av en enda typ av oliver.

I denna andra grupp, monovarietal, utmärker sig de tre vanligaste sorterna: Arbequina, Hojiblanca och Picual.

Alla är extra jungfruoljor, dvs. deras syrahalt är högst 0,8 %. Beroende på vilken typ eller vilka typer av oliver som används varierar dock smaken och aromen som den ger maten. Om du känner till deras egenskaper kan du använda den som passar bäst till dina rätter och din smak.

Vi vill nedan beskriva de viktigaste skillnaderna och egenskaperna hos varje olivtyp och dess olja.

 

1) Arbequina olivolja

Arbequina-oliven är små och mognar i genomsnitt mellan andra veckan i december och andra veckan i januari. Tack vare sin höga produktion och goda fetthalt är den en av de sorter som har den högsta procentuella oljeutvinningen.

Resultatet av denna olivolja är lätta, mjuka, finstämda och söta oljor. Smaken kan variera beroende på jordart och klimat där den odlas. Den kan sticka lite i halsen; detta är en tydlig indikation på färskhet.

 

 

Oljorna är mycket aromatiska, med karakteristiska doftnoter av mandel, tomat och äpple. De är en av de känsligaste oljorna mot oxidation, så de bör konsumeras inom en kort tidsperiod, högst 4-5 månader.

 

 

Eftersom det är en mjuk och söt olja är den perfekt för att introducera barn till olivoljekonsumtion. Mayonnaise eller såser kan tillagas tack vare dess delikata och milda smak. Vid bakning är den perfekt som ersättning för smör. Den är också ett idealiskt komplement till rostat bröd och sallader samt till fisk och skaldjur.

Denna olivsort ger maträtter mjukhet och finess samt fruktiga aromer.

 

2) Hojiblanca olivolja

Hojiblanca-oliven har fått sitt namn från den vitaktiga färgen på bladens undersida. Det är en högt värderad grön oliv på grund av sin höga förmåga att motstå skörd. Den blommar under de två första veckorna i maj och mognar mellan slutet av november och slutet av december.

 

 

Vid pressning erhålls oljor med gyllene toner och vegetabilisk smak med söta inslag, även om de i slutet ger en lätt klåda i halsen. Dess doft kännetecknas av doften av nyskurna örter och frukt, vilket gör den perfekt för att förstärka smaken av blå fisk, som lax eller tonfisk, eller för användning i karpaccios. Den är den perfekta följeslagaren till pastorätter, krämer, sautéer och konserverade grönsaker. Hojiblanca-olja är den bästa smaksättaren för frukostar, aperitifer, sallader…

 

 

Det är en av de oljor som rekommenderas när vi bantar. Den har ett högt innehåll av omättade syror som förstärker dess nyttiga egenskaper.

 

3) Picual olivolja

Picual-oliven kallas så på grund av den spetsiga formen i slutet av oliven. Frukterna börjar mogna från andra veckan i november till tredje veckan i december. Det är ett träd som anpassar sig till olika klimat- och markförhållanden, men som inte tål torka särskilt bra.

 

 

Oljan från picual-olivorna är en av de mest bittra och skarpa oljorna. Den har en intensiv smak av trä och nyklippta örter i kombination med fruktiga örtaromer som oliv, fikon och tomat, vilket ger den en stor styrka och fyllighet.

Dess olja förhöjer smaken av skinka, korv, charkuterier och ost. Perfekt för användning i sallader och kött. När den används för matlagning vid höga temperaturer behåller den många av sina egenskaper, vilket gör denna picualolja perfekt för stekning, till exempel panering och smet.

 

Det är också en olja som ger en mycket speciell touch till långsamma grytor och konserver för råa eller tillagade livsmedel. När det gäller konfektyr kan den ersätta smör i traditionella sötsaker som muffins.

Picualolja är en av de oljor som har flest antioxidanter, den kan innehålla upp till 80 % enkelomättad oljesyra.

 

4) Skillnader mellan arbequina-, hojiblanca- och picualolivoljor

Extra jungfruolja är en av de rikaste livsmedlen som ingår i medelhavsdieten. Den innehåller höga halter av näringsämnen som hjälper oss att upprätthålla en balanserad och hälsosam kost för vårt dagliga liv.

De viktigaste skillnaderna mellan extra jungfruolja från arbequina, hojiblanca och picual är följande:

  • Arbequina: En av de mildaste och lättaste oljorna av dessa sorter. Den har lätt kryddiga toner som avslutas med en behaglig söt smak. Den har en tydlig mandelsmak och doft som påminner om vilda frukter. Som vi redan har nämnt är den perfekt för gastronomisk användning i sallader, desserter och som ackompanjemang till andra ingredienser, eftersom den tack vare sin söta smak inte kamouflerar deras smak. Den är perfekt som sällskap till ansjovis, vit tonfisk eller för att göra majonnäs eller såser.
  • Hojiblanca: Den kännetecknas av sin gyllene färg och ton och sin milda smak. Den har en söt smak i början av smaken och en lätt kryddig smak i slutet i halsen. Dess eftersmak av mandel och toner av färskt gräs och fruktigt, såsom äpple eller banan, sticker ut. Den förhöjer smaken i alla rätter som gazpacho eller salmorejo, liksom blå fisk som lax.
  • Picual: Detta är den mest robusta av de extra jungfruolivoljor som vi presenterar för er idag. Den har en tomatsmak och arom, med inslag av trä. Det är en av de kryddigaste sorterna. Tack vare sitt höga innehåll av antioxidanter och polyfenoler rekommenderas den för användning vid höga temperaturer, till exempel vid stekning, eftersom den är den mest värmetåliga.

Det finns tre mycket olika sorter som ger oss oändliga möjligheter att använda dem. När oljan är av hög kvalitet ger var och en av dem en intensiv och unik touch till vårt dagliga liv.