Horchata de Chufa (tigernöt): Den berömda sommardrycken från Valencia


Horchata Valenciana, även känd som Orxata de Xufa (i Valenciano) eller Horchata de chufa, är en mycket populär, läcker, mjölkig och uppfriskande sommardryck som dricks i hela Spanien under de varma sommarmånaderna. Denna mycket uppfriskande och delikat smaksatta dryck är en del av den valencianska kulturen och har konsumerats där i århundraden.

Den tillverkas av knölarna från coquillo-växten, som på spanska kallas chufa (tigrnöt), därav namnet “horchata de chufa”, som har en söt och uppfriskande smak som är välkänd över hela världen. Förutom tigrnötter innehåller drycken vanligtvis bara vatten och socker. Även om det är vanligt att smaken förstärks med ingredienser som kanel och citronskal. Det är också möjligt att hitta hälsosammare alternativ som t.ex. valenciansk tigrnötsmjölk utan socker.

Det är en unik dryck som har en lång historia och ett bevisat erkännande och prestige, främst tack vare sin status som ursprungsbeteckning (appellation of origin). Detta har lett till att den har blivit en erkänd och konsumerad dryck över hela världen.


Ursprunget till Horchata Valenciana (D.O.)

Chufa fields in Alboraya, Valencia

Tigernöt är en knöl som växer på rötterna av den örtartade växten Cyperus esculentus eller Juncia avellanada. Den kommer ursprungligen från Sahel och odlades för första gången i Egypten för mer än 3 000 år sedan, vilket bekräftas av fynd i de egyptiska faraonernas gravar.

Från Egypten spreds tigrnötsplantan över hela norra Afrika, och så småningom fördes den till Spanien av araberna, där Medelhavsjorden visade sig vara mycket väl anpassad för odling.

Sedan dess har den främst odlats i Valencia-regionen och spanjorerna började dricka tigrnötsmjölk, vilket är ursprunget till dagens horchata Valenciana, som har en ursprungsbeteckning (D.O.).

Horchata med en officiell kvalitetsmärkning med ursprungsbeteckning tillverkas i endast sexton olika städer i området “Horta Nord” strax norr om staden Valencia, den enda regionen i Spanien som har ett lämpligt klimat för odling av tigrnötter, vilket ger dem en unik sötare och starkare smak.

De sexton valencianska kommunerna som odlar tigrnötter som skyddas av kvalitetsstämpeln, den enda som garanterar det valencianska ursprunget, är Albalat, Alboraia, Albuixech, Alfara, Almàssera, Bonrepòs, Burjassot, Foios, Godella, Massalfassar, Meliana, Montcada, Museros, Paterna, Rocafort, Tavernes Blanques, València och Vinalesa. Sammanlagt omfattar dessa 16 kommuner cirka 485 hektar jordnötsfält, med en årlig produktion på cirka 8 000 ton, som normalt sett säljs när de skördas.

Kvalitetsmärket för ursprungsbeteckningen regleras av “El Consejo Regulador de la Denominación de Origen Chufa de Valencia”, som certifierar företagen med kvalitetsstämpeln “Chufa de Valencia”, vilket ger konsumenten en extra kvalitetsgaranti och bidrar till att bevara seder och traditioner för odling av tigrnötter och produktion av tigrnötsmjölk i Valencia.

Horchata de Chufa de Valencia DOP

I Valencia-regionen är staden Alboraya, strax utanför staden Valencia, epicentrum för produktionen av Horchata i Valencia, där den är lätt att känna igen med sina hundratals chufa-fält. En kombination av omgivningarna, markens produktivitet, tillgången på vatten och ett bra klimat ger en exceptionell produkt.

I Alboraya finns det ett Horchata-museum i en gammal bondgård som heter El Machistre. På museet förklaras i detalj hur man odlar tigernötterna och hur Horchata utvecklats i Valencia.

 

Vad är en Chufa?

Chufas from Valencia

Tigernötter har en söt smak som liknar kokosnöt eller nötter och används i olika produkter som kakor, kakor, bars, muesli osv. Men i Spanien används den mest för att framställa Horchata de chufa.

Tigernötterna är egentligen inte en nöt utan en rotfrukt, och de produkter som tillverkas av dem orsakar inga allergiska reaktioner. Den är en utmärkt proteinkälla och den är naturligt vegansk. Vissa människor använder till och med horchata som ett substitut för mjölkmjölk. Under de senaste åren har man talat om tigernötterna över hela världen tack vare att de tack vare sina enastående näringsmässiga egenskaper betraktas som en “supermat”, jämförbar med andra som quinoa eller chia.

Chufa - tiger nuts

Tigernötterna växer på ändarna av växtens långa, slanka rötter. De kan vara runda eller avlånga och har en mörkbrun färg om de skördas sent och blir mörkare ju längre de får torka och lagras. Växten kräver mycket vatten och skördas vanligtvis under årets kallaste månader.

Tigernötter består av kolhydrater, fibrer, proteiner och fetter. De innehåller en viss jordig, naturligt söt smak och arom. Dess konsistens är intressant, eftersom den är hård på utsidan men mjuk på insidan. När de först tuggas råa är de lite hårda och krispiga men smälter i munnen efter tuggning.


Hur man njuter av Horchata

Horchata bör helst konsumeras färsk och mycket kall på plats, som en merienda eller ett sött mellanmål efter lunch, eller som en kall godbit när som helst under dagen, främst vid sociala sammankomster utomhus på caféterrasser på eftermiddagen eller kvällen under de varma sommarmånaderna.

I Spanien hittar man den bästa färska horchata vanligtvis i en horchateria eller orxateria, som är inrättningar som huvudsakligen är inriktade på produktion och försäljning av horchata. I Valencia finns det också hundratals försäljare av färsk horchata i stadens olika stånd.

Hochata street seller in Valencia

Numera kan horchata köpas året runt i många butiker och stormarknader, även om många horchaterias gör en säsongsvis semesterpaus och stänger sina dörrar under vintermånaderna.

Horchata konsumeras vanligen med vissa smakförstärkande ingredienser som kanel (canela) och citronskal.

Horchata with fartons

Enligt Valencia-traditionen äts horchata ofta tillsammans med en farton, ett bakat sött bakverk som passar perfekt ihop.  Fartonerna är också ursprungligen från Valencia-regionen och tillverkas av mjöl, mjölk, socker, olja, ägg och jäst. Efter gräddningen täcks fartonerna med glaserat socker.

 

Typer av Horchata

Det finns många alternativ till det traditionella receptet. De kan vara gjorda på ris, soja eller nötter som mandel. De kan finnas med mer eller mindre socker, med honung, med citron eller kanel osv.

Med tiden, och när den spreds till andra delar av världen, uppstod andra typer av horchata på grund av att det fanns tillgång till andra typer av ingredienser som spannmål, nötter eller ris.

När horchata importerades till Amerika förvandlades den i Mexiko snabbt till den mexikanska rishorchata, som den är mest känd där. Mexikansk horchata görs av ris, mjölk, vanilj och kanel och serveras på många mexikanska restauranger.

Mexican Horchata with rice - Spanish Club

Horchata är också mycket populär i andra länder i Latinamerika, där ingredienserna varierar beroende på region, med spannmål, knölar, mandel, morrofrön, ris osv.

Horchata kan dessutom ha flera olika former: naturlig (färsk), pastöriserad, steriliserad, UHT, koncentrerad, kondenserad, fryst och pulveriserad.

Ett annat alternativ är slush (“granizada”) eller till och med fryst konsumeras som glass (helado de horchata).


Hur Horchata Valenciana tillverkas

När tigrnötterna har skördats lagras knölen i behållare med klorerat vatten, under vilken tid tigrnötterna lossnar från växten och dess skal. Den torkas sedan fullständigt under de följande tre månaderna i en täckt byggnad. Därefter avlägsnas skadade tigrnötter och föroreningar.

Tigernötterna tvättas noggrant, och när de är helt rena får de ligga i kallt vatten i 12-24 timmar innan de blir mjuka nog att bli flytande.

Horchata tillverkas sedan genom att tigrnötterna blötläggs tills de är tillräckligt mjuka för att kunna blandas. Därefter tillsätts vatten, kanel och socker för att skapa den perfekta söta drycken.

 

Hälsofördelar med tigernötter

Många ser horchata som en kall uppfriskande dryck, men det är mycket mer än så. Horchata är en hälsosam uppfriskande dryck som är mycket vätskedrivande och energigivande.

Den är en rik källa till näringsämnen som vitamin C och vitamin E, mineraler som fosfor, magnesium, kalium, kalcium och järn samt stärkelse, omättade fetter, protein och enzymer som förbättrar matsmältningen.

Den innehåller 30 % mindre fett än andra nötter, även om den är rik på omega-9-syror och oljesyra som förbättrar kolesterolnivåerna. Den innehåller varken fruktos eller gluten, så den anses ha ett stort näringsvärde.

Tack vare sitt fiberinnehåll fungerar den som en aptitdämpare och ger en mättnadskänsla under lång tid. De nivåer av fibrer som den innehåller är högre än de som finns i havre, chiafrön och kli.

Tigernötter innehåller många egenskaper som är bra för matsmältningssystemet, förutom att de har ett stort näringsvärde. Den minimerar kärl- och kranskärlsproblem. Den bidrar till att minska förstoppning och tjocktarmsjukdomar. Horchata sänker kolesterolet, hjälper till med matsmältningen och minskar gas och uppblåsthet.

Drycken innehåller varken koffein eller andra stimulantia, vilket gör den lämplig även för barn och gravida kvinnor.

Chufa eller tigernöt är riktigt bra för idrottsutövare eftersom dessa nötter ger mycket energi.

Sist men inte minst kan glutenintoleranta personer också dricka detta eftersom drycken är glutenfri.