Hjälpcenter och vanliga frågor


Nedan hittar du de flesta av våra vanliga frågor. Om du inte hittar det du letar här, vänligen Kontakta oss.


Nej, det finns inget lägsta beställningsvärde.

De fastställda gränserna för den maximala kvantitet som får köpas för en viss produkt i en enda transaktion är utformade för att vara mer än tillräckliga för att tillgodose behoven hos majoriteten av våra kunder som är intresserade av produkten för personlig konsumtion.

Vi fastställer dessa gränser för att garantera rättvisa för alla våra kunder och för att förhindra att en enda extremt stor beställning tar slut på alla våra lager av en viss produkt under flera dagar.

Gränsen för varje produkt ses över med jämna mellanrum och höjs uppåt i proportion till veckans efterfrågan på produkten.

Om en kund behöver en större kvantitet än den fastställda gränsen kan han/hon skicka ett meddelande till oss och begära ett undantag, och om det är möjligt för den specifika produkten kommer vi manuellt att skapa en produktbeställning med den begärda högre gränsen.

Det finns en maxgräns tillåten på upp till 6 liter/alkoholenheter per transaktion för sammantaget av alla alkoholdrycker i din korg.

  • Varje flaska på 50 cl eller mer, vanligtvis på 1 liter, 75 cl eller 70 cl, räknas som 1 alkoholenhet;
  • Varje flaska mellan 33 cl och 49 cl räknas som 0,5 (1/2) alkoholenhet;
  • Varje burk 33 cl, flaska 20 cl eller flaska 25 cl räknas som 0,33 (1/3) alkoholenhet.

Andra viktiga inköpsrestriktioner för alkoholdrycker är:

  1. Enbart för privat konsumtion;
  2. Du måste vara i laglig ålder för alkohol i Sverige;
  3. Endast standardfrakt är tillgänglig för leverans av alkoholdrycker. Således, om du vill beställa andra produkter som kräver Expressfrakt, krävs det att du gör två separata transaktioner.

Vänligen maila oss med dina speciella behov på [email protected]

För närvarande erbjuder vi följande alternativ: Kreditkort (Visa & Mastercard), betalkort (Visa & Mastercard) och PayPal.

Alla kortbetalningar hanteras till 100 % av de två ledande företagen när det gäller att hantera e-handelstransaktioner med kredit- och betalkort online: Stripe och PayPal. Du kan välja något av dessa två betalningsalternativ för varje köp.

Båda företagen hanterar och skyddar dina uppgifter med den modernaste och högsta säkerhetsnivån som finns tillgänglig för tillfället och erbjuder säkerhetsfunktioner online som kryptering, 3D Secure-autentisering och bedrägeriövervakning för att skydda dina kortuppgifter och din personliga information. Både Stripe och PayPals tjänster är PCI Complaint och uppfyller de strikta standarderna för Payment Card Industry.

Under inga omständigheter kommer kortuppgifter som används vid köp på vår webbplats att lagras eller sparas av oss. Alla kortuppgifter som anges på vår webbplats skickas direkt, behandlas och lagras av Stripe och PayPal för en betalning, du kommer att omdirigeras till PayPals egen webbplats för att slutföra betalningen.

Båda företagen hanterar och skyddar dina uppgifter med de modernaste och högsta säkerhetsnivåerna som finns tillgängliga och erbjuder säkerhetsfunktioner online som kryptering, 3D Secure-autentisering och bedrägeriövervakning för att skydda dina kortuppgifter och din personliga information. Både Stripe och PayPals tjänster är PCI Complaint och uppfyller de strikta standarderna för Payment Card Industry.

Alla beställningar som görs före 12:00 (middagstid, svensk tid) måndag till fredag skickas vanligtvis samma dag om inte kunden föredrar ett senare datum för leverans. I annat fall kommer beställningar att skickas följande arbetsdag. Observera: För närvarande levererar våra leverantörer av leveranstjänster endast på arbetsdagar måndag till fredag.

Beställningar som anländer efter torsdag kl. 12.00 (svensk tid) och som innehåller livsmedel som är känsliga för temperaturförändringar och som kräver kylförpackningar under transporten kan endast skickas påföljande måndag, eftersom varorna annars kommer att tillbringa hela helgen i transporten. Detta gäller främst ostar, vissa fisk- och skaldjursinläggningar och vissa charkuterier under sommarmånaderna.

Programmerad garanterad leverans på ett önskat specifikt datum är endast tillgänglig med vår 24-timmars/nästa dag-expresstjänst på arbetsdagar måndag till fredag. Annars kan du välja ett framtida datum för en standardleverans vars förväntade ankomstdatum kan uppskattas i förväg, men vars exakta dag inte är känd förrän strax efter att den har hämtats av fraktbolaget.

Frakt- och spårningsinformation skickas via e-post när din beställning har skickats från vår anläggning.

När din beställning har skickats från vår anläggning är den nu i transportörens händer. Håll ett öga på spårningen och planera därefter.

                               

Se till att ange rätt leveransadress eftersom vår produkt är färskvara! Skicka gärna ett e-postmeddelande till oss på [email protected] om du har särskilda önskemål om frakt! Please make sure to enter in the correct shipping address as our product is perishable! Feel free to email us at for any special shipping requests!

Så snart din beställning lämnar vårt lager får du ett e-postmeddelande med ytterligare information om leveransdatumet. I detta e-postmeddelande hittar du en länk som gör att du online kan ta reda på den exakta transportstatusen för din försändelse.

Vi skickar endast via internationella kurirföretag i världsklass.

När en beställning har slutförts i webbutiken kan den inte kombineras med en annan beställning. Om beställningen fortfarande inte har skickats och varorna fortfarande finns i vårt lager kan du dock begära en annullering av beställningen och göra en ny beställning. Måndag till fredag skickar vi vanligtvis beställningar inom 24 timmar.

Ja. För att underlätta kan du välja ett specifikt leveransdatum på arbetsdagar måndag till fredag med vår expresservice 24h/Next Day. Tänk på att om din beställning innehåller en lättförstörbar vara (med kylikonen) kan leveranserna endast ske tisdag till fredag, eftersom varorna för att komma fram på måndag kommer att ligga kvar i logistikcentret hos rederiet under hela helgen.

Annars kan du välja ett framtida datum för en standardleverans vars förväntade ankomstdatum kan uppskattas i förväg, men där den exakta dagen inte är känd förrän strax efter att den har hämtats ut av rederiet.

Vi vakuumförseglar våra ostar, charkuterier och känsliga livsmedel. Sedan packar vi dem med temperaturkontrollerade 100 % återvinningsbara värmeisoleringsförpackningar och giftfria 100 % återvinningsbara kylgelförpackningar som håller livsmedlen vid lämplig kyla i upp till 48 timmar.

Vi inkluderar vad vi anser vara en tillräcklig mängd frysförpackningar för att upprätthålla temperaturen. Om du beställer på torsdag sent på eftermiddagen eller fredag, håller vi vanligtvis din beställning till måndag så att den inte tillbringar lördag och söndag i ett okylt lager.

Vi rekommenderar att spanska skinkaprodukter förvaras på ett svalt och torrt ställe, borta från höga temperaturer, direkt solljus och värmekällor. En rumstemperatur på cirka 18-22 °C är lämplig. Undvik att förvara den i närheten av spisar, ugnar eller värmesystem för att bevara dess smak och arom. Alla snittytor bör täckas av skinkans yttre skal och fett (eller en ren disktrasa) för att bevara fukten och förhindra uttorkning och kvalitetsförlust.

Hel jamón eller paleta

Om du har fått en hel jamón (skinka) och planerar att förvara den under en tid innan den ska konsumeras, rekommenderar vi att du förvarar den utan förpackning på en sval och torr plats, undviker varma rum och överdriven fuktighet, helst lätt ventilerad för att göra skinkans torkningsprocess så naturlig som möjligt. Några platser som vi rekommenderar är förrådsrum, privata garage, lagerlokaler och kök. Trots detta kommer skinkan inte att försämras om den tillbringar några dagar på en plats som är lite varm, fettet kommer helt enkelt att svettas.

Även om den maximala konsumtionstiden för hel skinka med ben är ett år, konsumeras skinka normalt inom cirka tre månader. I själva verket fortsätter skinkan sin naturliga torkningsprocess, så om skinkan börjar torkas några månader efter mottagandet kommer produkten bara att vara mer torkad än i början.

Alla snittytor bör täckas av skinkans yttre skal och fett för att bevara fukten och förhindra uttorkning och kvalitetsförlust.

Vakuumförpackad skivad skinka

Tills det vakuumförseglade paketet öppnas rekommenderar vi att du förvarar det i kylskåpet eftersom det kommer att bevaras längre vid konstant temperatur, men om du planerar att konsumera det inom kort kan du förvara det utanför kylskåpet utan problem.

När paketet har öppnats och delvis konsumerats rekommenderar vi att du förvarar det i kylskåpet, i en tupperware eller någon annan behållare utan direkt kontakt med luften, så att det inte blir övertorkat. Du kan också förvara den i den påse som du fick den i, ordentligt stängd för att undvika att den övertorkar.

Vakuumförpackad bit benfri skinka

Tills den vakuumförseglade förpackningen öppnas är det bäst att förvara den i kylskåpet. Om du väljer att förvara den utanför kylskåpet, förvara den på en plats med konstant temperatur och borta från direkt solljus. Kontrollera att förpackningen inte förlorar sitt vakuum. Om det har hänt måste den konsumeras så snart som möjligt.

När förpackningen har öppnats och delvis konsumerats bör den helst förvaras i kylskåpet. Vi rekommenderar att den förvaras i en tupper eller att den förpackas med plastfilm för att bevara den och undvika att den blir för torr.

Skinkan bör konsumeras i rumstemperatur, då den har ett glänsande utseende. Om den är för kall blir fettet ogenomskinligt. Skinkor som skärs upp bör konsumeras omedelbart eller täckas med plastfolie för att undvika att skinkan utsätts för långvarig luftpåverkan.

Varje gång du skär upp skinkan ska du dessutom skydda snittytan med slaktarpapper, en trasa fuktad med olivolja eller med en bit av det bortklippta skinn- och fettlagret, så att snittytan förblir fräsch. För att ytterligare skydda skinkan kan du täcka den med en ren diskhandduk.

De vita prickar som ibland syns på en skinka är kristaller av en aminosyra som kallas tyrosin. Detta är en del av proteinet i det kött som skinkan är gjord av. Ibland bryts proteiner i köttet ner under den naturliga härdningsprocessen, och aminosyror är de material som proteiner tillverkas av. Tyrosin löses inte bra i vatten, så när skinkan förlorar vatten under lagringen lämnas tyrosinet kvar och kristalliseras. Det anses vara ett tecken på långvarig åldrande och hög kvalitet och är helt säkert att äta.

Hela skinkor är ofta ganska feta, vilket skyddar köttet och gör att det håller sig längre. Den ätbara delen av en skinka av hög kvalitet (jamón) utgör ofta upp till 50 viktprocent. När det gäller en axelben (paleta) är denna andel upp till 40 %. Resten är ben, klövar, ben och fett samt andra oätliga delar. En hög fetthalt är inte ett tecken på att det är något fel på din produkt.

Det kan hända att du märker av naturliga mögel och saltbitar på skinkans yta - dessa uppstår naturligt i samband med torknings- och mognadsprocessen.

Ett tunt lager mögel är faktiskt ett tecken på att skinkan har lagrats ordentligt. Detta penicillinliknande mögel är helt ofarligt. Den kan avlägsnas med en ren, fuktig trasa, med en trasa och vegetabilisk olja.

Ibland kan salt bildas på skinkans yta när det är torrt. Detta oorganiska salt påverkar inte skinkans smak och kan borstas eller torkas bort.

Denna effekt kan ses på skinkans snittyta och i vissa delar av köttet. Färgen har ibland ett metalliskt utseende. Den är obetydlig när det gäller skinkans kvalitet.

Detta kan ses på snittytan på hela eller benfria skinkor. Filmen består mestadels av aminosyror och saltutfällningar och är helt ofarlig. Vi rekommenderar att du helt enkelt slänger den missfärgade skivan.

Ta bort fettskiktet på toppen och sidorna av benet tills köttet är fritt. Skär bort fettet när du skär upp det. Skär små, mycket tunna skivor, inklusive en del av fettet som innehåller mycket av smaken. Skär nedåt med den fria handen bakom kniven.

Om du planerar att konsumera hela skinkan på en dag eller två kan du ta bort skinnet och fettet helt. Om inte är det bättre att bara ta bort huden och det yttre fettlagret från området som ska skivas den dagen. För att njuta av smaken och konsistensen av ett fint spanskt skinkben, skiva skinkan med en lång vass kniv i följande ordning: först bakhalvan, sedan bakdelen och slutligen skaftet.

Köttet närmast benet är svårt att skära upp väl, men kan skäras i små bitar för att användas i soppor och grytor. Själva skinkbenet är också utmärkt för att smaksätta buljonger, soppor och grytor, och kan skäras och frysas in för senare användning.

Jämfört med andra europeiska skinkor har spansk skinka (jamón eller paleta) en jämnare konsistens, en intensivare smak och är vanligtvis mindre fuktig på grund av den långa mognadslagringen. Detta gäller särskilt skinkor från Ibérico Bellota-svin som är uppfödda med ekollon.

Ost ska alltid förvaras svalt, helst i kylskåpet i den fuktigaste delen, t.ex. i lådan för frukt och grönsaker. Om osten lämnas i en annan del av kylskåpet är det bättre att den placeras i en behållare med lock som tillåter den att andas (annars torkar den snabbare). Lämna aldrig ostarna på en varm plats. Om osttypen är mjuk (krämig) eller blåmögelost är det bättre att ta bort den vakuumförseglade förpackningen eftersom dessa ostar behöver andas.

Temperatur

Helst ska ostarna förvaras vid samma temperatur som under mognadslagringen:

  • Färska, mjuka, halvmjuka och blåmögelostar: mellan 4 och 10ºC.
  • Hård ost, halvhård ost och kurerade ostar: mellan 8-13º.

Hållbarhetstid

Försök att konsumera dina ostar inom några dagar efter att du har fått dem så att du kan njuta av dem när de är som bäst, särskilt de mjukare typerna. Om de förvaras på rätt sätt håller de flesta ostar i flera veckor. Som en allmän regel håller lagrade hårdostar längre än mjukare, färska typer. Här hittar du några råd om förvaring:

  • Mjuka ostar: 4 till 6 dagar
  • Getostar: 8 till 10 dagar
  • Hårda ostar: Upp till 3 till veckor
  • Hårda ostar: över 15 dagar till flera månader.

Halvkurrerade och kurerade ostar, halvhårda och hårda ostar kan frysas. Men när de väl har frysts upp förlorar de sin konsistens och blir mer smuliga, mjöliga och svårare att skära i skivor. Det är därför som frysta ostar bäst används till tillagade rätter snarare än att ätas färska. Innan osten fryses in rekommenderar vi att den skärs i konsumtionsstorlekar. En gång uppfryst bör den inte frysas in igen.

Färska, mjuka ostar och blåmögelostar bör inte frysas, eftersom de då förlorar sin ursprungliga struktur och konsistensen förändras (om de inte är avsedda för matlagning).

Konsumtion

Mjuka ostar och blåmögelostar: Ta bort den vakuumförseglade förpackningen efter mottagning. Två timmar före provsmakning (eller minst 15 minuter före om det är en varm dag), ta av ostarna och låt dem stå i rumstemperatur. Efter en del av konsumtionen, svep in resten av osten i det papper eller den förpackning som den kom i och förvara den i kylskåpet.

Hårda och kurerade ostar: Medan den är inuti sin vakuumförslutna förpackning och förvarad på rätt sätt, kommer den att behålla sin bästa kvalitet i cirka 6 till 8 månader. När den väl öppnats är en hård ost i allmänhet säker att äta i 6 veckor. Endast det behövs för att täcka den exponerade pastasnittade delen av osten och inte dess svål eftersom den andas igenom den.

Blåmögelostar bör helst förvaras åtskilda från övriga ostar, eftersom deras mögel kan invadera andra livsmedel, och inte för nära andra livsmedel med stark lukt, eftersom den kan absorberas av osten och skada den.

Tips

Om du har kastat ditt papper eller din förpackning eller om den har slitits sönder ska du följa de här riktlinjerna:

  • För ostar med blodig skorpa, tommes och ostar med hårdare och torrare skorpa, svep in endast den skurna ytan i lätt plast och låt skorpan vara öppen så att osten kan andas.
  • Blåmögelostar ska vara ordentligt insvepta i folie.
  • Tvättade ostar med skorpa bör lindas in i vaxpapper eller fettbeständigt papper.
  • Små ostar, t.ex. en getmjölkscrottin, bör också förpackas i vaxpapper eller fettbeständigt papper.
  • Mjuka ostar förvaras bra i vaxat papper eller i förseglade behållare.

Temperatur

Håll den sval. Värme är vinets värsta fiende. Temperaturer över 21 °C gör att vinet åldras snabbare än vad som vanligtvis är önskvärt. Och om det blir mycket varmare kan vinet bli "kokat", vilket leder till att aromer och smaker blir platta. Det idealiska temperaturintervallet ligger mellan 7° C och 18° C (vilket är de perfekta 12° C för vitt vin och mellan 15° C och 17° C för rött vin), även om detta inte är en exakt vetenskap. Oroa dig inte för mycket om din förvaring är ett par grader varmare, så länge du öppnar flaskorna inom några år efter att de släppts.

Men inte för cool. Det går bra att förvara vin i kylskåpet i upp till ett par månader, men det är inget bra val på längre sikt. Den genomsnittliga kylskåpstemperaturen ligger långt under 7 °C för att säkert förvara lättförstörbara livsmedel, och bristen på fukt kan så småningom torka ut korkar, vilket kan göra att luft kan tränga in i flaskorna och skada vinet. Förvara inte heller vinet någonstans där det kan frysa (ett ouppvärmt garage på vintern, glömt i timmar i frysen). Om vätskan börjar förvandlas till is kan den expandera tillräckligt för att trycka ut korken.

Belysning

Ljus, särskilt solljus, kan vara ett potentiellt problem vid långtidsförvaring. Solens UV-strålar kan försämra och åldras i förtid. En av anledningarna till att vinproducenter använder färgade glasflaskor är att de skyddar dem från UV-strålar, vilket fungerar som solglasögon för vin. Ljus från hushållslampor skadar förmodligen inte själva vinet, men kan bleka etiketterna på lång sikt. Glödlampor kan vara lite säkrare än lysrörslampor, som avger mycket små mängder ultraviolett ljus.

Fuktighet

Enligt den traditionella visdomen bör viner förvaras vid en idealisk luftfuktighet på 70 %. Teorin går ut på att torr luft torkar ut korkarna, vilket skulle släppa in luft i flaskan och förstöra vinet. Ja, detta händer faktiskt, men om du inte bor i en öken eller i arktiska förhållanden kommer det förmodligen inte att hända dig. En luftfuktighet på mellan 50 och 80 % anses vara säker, och om du placerar en kastrull med vatten i ditt förvaringsutrymme kan du förbättra förhållandena. Omvänt kan extremt fuktiga förhållanden främja mögel. Detta kommer inte att påverka ett korrekt förseglat vin, men kan skada etiketterna. En avfuktare kan åtgärda detta.

Förvaring i sidled

Traditionellt har flaskor förvarats på sidan för att hålla vätskan mot korken, vilket teoretiskt sett skulle hindra korken från att torka ut. Om du planerar att dricka dessa flaskor på kort eller medellång sikt, eller om flaskorna har alternativa förslutningar (skruvkapslar, glas- eller plastkorkar), är detta inte nödvändigt. Vi kan dock säga följande: Horisontell rackning är ett utrymmeseffektivt sätt att förvara dina flaskor, och det kan definitivt inte skada dina viner.

Var ska jag förvara mina flaskor?

Om du inte har en sval och inte alltför fuktig källare som kan fungera som källare kan du improvisera med några enkla hyllor på ett säkert ställe. Undvik köket, tvättstugan eller pannrummet, där varma temperaturer kan påverka dina viner, och leta efter en plats som inte ligger i direkt linje med ljus som strömmar in från ett fönster. Du kan också köpa en liten vinkylare och följa samma riktlinjer: Om du förvarar ditt vinkylskåp på en sval plats behöver det inte arbeta så hårt, vilket håller din energiräkning nere.

Vinkylare är i grund och botten fristående enheter som är utformade för att hålla en jämn temperatur - ibland en temperatur som lämpar sig för servering snarare än långvarig lagring - medan en vinkällare är ett skåp eller ett helt rum som förvarar vin under optimala förhållanden för långvarig lagring: en jämn temperatur (cirka 12 °C), med kontroll av luftfuktigheten och ett sätt att hålla vinet borta från ljus och vibrationer.

Temperature and glass can significantly affect the wine's aromas and flavors, as can decanting.

Temperatur

Serveringstemperaturen ska vara precis lagom. Om det är för varmt kommer vinets alkohol att framhävas och vinet blir platt och slappt. Om det är för kallt kommer aromer och smaker att dämpas, och för röda viner kan tanninerna verka hårda och sammandragande. Alltför ofta serveras vita viner direkt från kylskåpet medan röda viner öppnas i rumstemperatur, vilket inte är idealiskt. Vad som är "lagom" för dig är en fråga om individuell smak, men här är några allmänna riktlinjer:

  • Light dry white wines and white dessert wines: Serve them preferably at 6-10° C to preserve their freshness and fruitiness.
  • Fylliga vita viner: Servera vid 7-12° C.
  • Lättstämda röda viner serveras helst vid 12-14 °C. Tips: Ställ in flaskan i kylskåpet 30 minuter innan du öppnar den.
  • Medelfylliga röda viner serveras helst vid mellan 12° till 16° C. Tips: Ställ flaskan i kylen 30 minuter innan öppnande.
  • Fylliga röda viner: Servera dem helst vid 15-18 °C, svalare än de flesta rumstemperaturer och varmare än de idealiska lagringstemperaturerna.
  • Cava och mousserande viner serveras helst vid en temperatur på mellan 5 och 9 °C.
  • Roséviner serveras helst vid 10-12,5 °C. Mousserande roséviner serveras helst vid 5-7 °C.
  • Spanska förstärkta viner: Specifikt Fino- och Manzanilla-viner serveras vid 6° till 8° C. Resten av starkviner serveras bäst vid 12° till 15° C.
  • Söta viner: Servera helst vid 8° C.

Tips

Om dina viner har stått ute i rumstemperatur kan det ta en timme eller två i kylskåpet för att kyla ner ett vitt eller bubbligt vin till rätt temperatur, och det skadar inte att placera ett för varmt rött vin i kylskåpet en stund också.

Å andra sidan kan en rödvin från källaren, kylskåpet eller kylskåpet behöva stå i rumstemperatur i upp till en halvtimme.

Behöver du en snabb lösning? Om vinet är för varmt kan du sänka det i en blandning av is och kallt vatten - detta kyler flaskan snabbare än enbart is eftersom mer av glaset är i kontakt med den kalla källan. Detta kan ta cirka 10 minuter för ett rött vin och upp till 30 minuter för ett mousserande vin. Du kan till och med stoppa in en flaska i frysen i 15 minuter (men glöm inte bort den, annars kan vinet frysa och trycka ut korken!).

Om vinet är för kallt kan du dekantera det i en behållare som sköljts i varmt vatten eller sänka det kort i en hink med varmt vatten - men försök inte med hög värme. Om vinet bara är lite kallt kan du bara hälla upp det i glas och koppla händerna runt skålen för att värma upp det.

Tänk på att ett vin som serveras svalt värms upp i glaset, medan ett vin som serveras varmt bara blir varmare. Det är alltid bättre att börja lite lägre än måltemperaturen.

Om vinet inte har någon smak kan du försöka värma upp det. (Vanligt om du förvarar dina röda viner i kylskåpet)

Besök vår sida om Returpolicy.

Maresme i Barcelona, Spanien

För närvarande har vi ingen butik som är öppen för allmänheten. Vår byggnad består av ett kontor och ett fraktlager.

Ja, se fullständig lista över länder där vi för närvarande levererar här.

Vi betjänar främst privatpersoner, men vi är öppna för att diskutera företagskonton från fall till fall. Skicka oss ett e-postmeddelande med dina önskemål så ska vi se om vi kan tillgodose dem: [email protected]